Introducció
Les presents notes repleguen algunes dades reflexions a propòsit del primer quart de segle de música de banda a Rocafort. Les hem redactades a partir dels programes dels concerts i celebracions de Santa Cecília, dels llibres d’actes i altra documentació de l’arxiu de l’Agrupació Musical de Rocafort, del fullet que l’Associació Rocafort Musical va editar el 2004 amb ocasió del seu 20é aniversari i de diverses entrevistes. Som conscients que aquestes notes contindran errades i llacunes. La responsabilitat és obviament dels autors i no de les persones que amablement ens han informat. Els animem a que corregisquen i completen aquest modest fullet posant-se en contacte amb l’Agrupació Musical de Rocafort. Moltes gràcies!
S’ha entrevistat a José Alonso Rodríguez, Rafael Ferrando Marco, José García Ibáñez, Mª José García Sancho, Mª Carmen Guaita Lapuente, Alejandro Llácer Marco, Juan Pérez Navarro i Francesc Soler i Marco. El nostre agraïment per compartir els seus records.
Encara està per escriure la història de la música a Rocafort. Sabem que al voltant de 1944 José Dolz Montesinos va organizar “La Murga”, un grup músico-humorístic amb instruments de llautó. La ràpida carrera professional del mestre Dolz va fer que el grup no durara massa temps. Els seus divertits instruments encara es poden vore en una vitrina a l’Escola de Música, en la Casa de Cultura. Als anys seixanta Francisco Ontiveros va formar la rondalla “La Juventud”, on ensenyava els rudiments musicals als joves.
En un país com el nostre, on practicament cada poble té una banda, aquesta absència es deixava notar a Rocafort. Durant la dècada dels setanta algunes famílies volien que els seus fill i filles pogueren estudiar música i tocar en una banda. L’ensenyament musical organitzat sembla haver començat a Rocafort a la darreria d’eixa dècada, quan l’ajuntament presidit per Antonio Bosch Ferrando va contractar Francisco Casaní perquè donara classes de música als xiquets de l’escola. L’Associació de Pares d’Alumnes (en aquells temps es denominaven així les AMPA actuals) van proseguir la tasca contractant al músic de Godella José Alonso Rodríguez per mediació de José García Ibáñez, conegut familiarment al poble com Pepito. El curs 1980-81 José Alonso es contractat per l’ajuntament per fer classes al local municipal del carrer Convent. Aquelles classes, obertes a tots els veïns de manera gratuïta, s’impartien tres dies per setmana.
El 19 de gener del 1983 l’alcalde Enrique Gonzalvo Soler i el regidor Mariano Bayo Gonzáles-Salazar es van reunir amb els pares de l’alumnat i els varen animar a formar una associació que gestionara la formació musical dels xiquets i joves del poble. Amb eixe doble impuls de famílies i de l’administració local es va constituir l’Associació Rocafort Musical el 14 de febrero de eixe mateix any. Havia nascut la primera societat musical moderna a Rocafort! L’acta fundacional i els estatuts traspuen la il·lusió per un projecte de formació musical. Es marcaven com objectius fonamentals el manteniment de l’escola d’educands; la creació de conjunts instrumentals i l’organització d’actuacions; així com la realització de tot tipus d’actes relacionats amb la música. La creació d’una banda de música constituïa doncs una fita obligada a l’horitzó.
Els primers pasos van estar regits per una comissió gestora presidida per Alejandro Llácer Marco i formada per José Giménez Duque, Manuela Gonzalves Marcos, Luz Gimeno Merino, Mª José García Sancho, Mª Teresa García Berlanga, Antonio Basomba Riba, Pilar Cavanilles, Pilar Belenguer i Vicente Gimeno Roncero. Els estatuts s’enviaren al Govern Civil de València per a la seua legalització. Quedaren aprovats al març del 1983 i posteriorment van ser modificats en alguna ocasió per tal d’ampliar-los i adaptar-los als canvis normatius sobre les les escoles i bandes de música.
Les reunions es feien als domicilis dels directius ja que no es disposava de local propi. Podem imaginar aquells primers anys –tot estava per fer– plens de dificultats materials resoltes a colp d’imaginació i tenacitat. Calia un piano per a les classes i es va anar porta per porta afiliant nous socis, per tal de disposar de pressupost. L’entusiasta resposta dels veïns de Rocafort va permetre comprar l’anhelat piano. Es va demanar un local per a fer les classes a l’ajuntament, que va oferir la Casa del Baró de Terrateig. En la primera visita al local, el terra del primer pis es va afonar sota els peus de Mª José García Sancho (“Pepa” per els seus amics) –afortunadament sense patir mals majors– i obviament s’abandonà la idea. Anys més tard l’ensenyament musical tornaria a aquell lloc, ja convertit en l’actual Casa de Cultura. El piano es va instal·lar aleshores a la Llar dels Jubilats… on poc després es van fer obres també i el piano va aparéixer un dia cobert d’enderrocs!!
Per fer una banda calen instruments. L’ajuntament presidit per Vicente Lozano Gandiava comprar-ne els primers 16 pels educands. L’aleshores Caja de Ahorros de Valencia (després esdevindria Bancaixa) va donar-ne algun altre i l’any 1989 la Diputació de València va regalar una tuba. Amb aquells instruments els xiquets van començar a practicar i al juliol del 1985 es podia fer el primer Festival de Fi de Curs al jardí de la Casa del Baró de Terrateig. José Alonso s’encarregava de les classes de solfeig i de tots els instruments de ventfins el curs 1987-1988, quan es va contractar altres professors.
Els festivals de fi de curs constituïen durant aquesta primera època el mitjà per tal de mostrar a les famílies, els socis i els veïns els progressos de l’alumnat i del projecte mateix de l’Associació Rocafort Musical. La següent fita era actuar com a banda. Però passar de la interpretació personal o en conjunt de càmera a l’harmonització amb molts músics tocant instruments diferentes exigix molts assajos. Finalment el 28 de juny del 1988, al IV Festival de Fi de Curs, es feia un assaig públic de la banda dirigida per José Alonso al pati de la Llar dels Jubilats amb un programa de pasdobles. Menys de deu anys després de l’inici de l’Associació Rocafort Musical, la música de banda començava a sonar. Era un conjunt molt jove– gairebé de xiquets– sense uniformar, per la qual cosa es va vestir amb camisa blanca, falda o pantaló blau i sabates negres. Sens dubte aquella seria una jornada de nervis i d’orgull: la Banda de Rocafort era ja una relitat. Finalment el son de molts veïns de Rocafort s’havia fet realitat, i amb ella Pepa li guanya l’aposta a Antonio Basomba de que abans de deu anys Rocafort tindria banda de música.
Cap a una banda consolidada
A partir del 1988 l’activitat de la banda i, en general, de la entitat va consolidant-se. Al mes d’octubre es presenta el Cor de Cambra impulsat per professors de l’Escola de Música i amants del cant. El 29 de juny de l’any següent, al V Festival Fi de Curs, la banda ofereix el seu primer concert oficial, emmarcat en la X Campanya de Música de Banda i Compositors Valencians Retrobem la Nostra Música. En efecte, l’Associació Rocafort Musical formava part de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i començava a participar regularment en les seues activitats. Eixe mateix any oferia un altre concert a les Festes Majors. També va iniciar-se la celebració de la Festivitat de Santa Cecília: el 3 de desembre del 1989 es van beneir durant una misa la bandera de la societat i els instruments. La banda i un quartet de saxos oferiren un concert al Col·legi Sant Sebastià. Aquells primers anys l’Associació Rocafort Musical va guanyar-se un alt reconeixement social. Només uns exemples: la bandera va ser una donació de la Asociación de Amas de Casa; la imatge de Santa Cecília que ha acompanyat tantes celebracions va ser també un regal; i el mes de febrer del 1990 es creava les “Amigas de la Música”, un actiu grup amb l’objectiu de recolzar la banda.
Continuaren els concerts cada vegada amb un punt més d’ambició. Al juny del 1990 la banda eixia del poble i feia un concert a Godella. Al concert del 24 d’agost –en festes– es presentaren els uniformes, regalats per les Amigas de la Música. En octubre va participar al Festival Comarcal de l’Horta Nord organitzat per la FSMCV i va fer un concert conjunt amb la Sociedad Musical y Cultural Otobesa de Jérica. El Cor de Cambra es presentava en concert el 22 de novembre a la Festivitat de Santa Cecília. La banda va pujar a l’escenari amb 36 músics, el que ja era una plantilla considerable. A l’actuació es va fer palesa la necessitat de més instruments de percussió. L’any següent, al concert de Santa Cecília del 24 de novembre, es presentaven els timbals regalats per les Amigas de la Música. Cal recordar que aquella era una inversió molt important pels pressupostos de la entitat.
S’anaven succeint els concerts, festivals comarcals, actuacions conjuntes amb altres bandes, la participació a les Festes Majors –amb especial protagonisme a la desfilada de Carnestoltes amb tota la banda disfressada– i cada Santa Cecília entraven nous educands. Calia doncs pujar un altre esglaó. La fita triada va ser la participació al Certamen Provincial de Bandes de Música. Tot un repte per una banda que, a canvi d’una exigent preparació, la enfortix i la millora. Es va prendre part al XVI Certamen Provincial de Bandes de Música al Palau de la Música de València el 6 de juny del 1992. L’any següent es tornava a participar a la desetena edició del certamen.
Mediada la dècada dels noranta, banda i escola estaven plenament consolidades. L’Escola de Música disposava de tres pianos, set professors impartien classes de piano, guitarra, metall, clarinet, saxòfon, flauta, percussió i solfeig a, si fa no fa, un centenar de educands. Els successius ajuntaments havien pogut cedir locals –una part de les antigues escoles el carrer Ausias March– i financiaven de manera regular l’activitat de l’Associació Rocafort Musical.
Dues bandes per un poble
L’any 1994 es va produir una sotragada a la vida social de la entitat. Una part dels músics, socis i directius es donaren de baixa i fundaren la Unió Musical l’Antiga de Rocafort. Per aquesta entitat recomençava el procés de legalització i d’organització d’activitats. El 31 d’agost del 1994 es presenta la nova banda sota la batuta de José Alonso Rodríguez que havia sigut fundador i director de la banda de l’Associació Rocafort Musical durant més de 10 anys.
Ambdues entitats van mantindre un actiu programa de concerts. L’Antiga –com va ser denominada col·loquialment– va viatjar a Baillargues (França), poble agermanat amb Rocafort, els anys 1995 i 1996. Eixe mateix any va participar ja al XX Certamen Provincial de Bandes de Música al Palau de la Música de València, i en setembre iniciava les clases de la seua Escola de Música. L’Associació Rocafort Musical i la Unió Musical l’Antiga de Rocafort participaven als actes festius del poble. El ritme d’entrada dels educands a una i altra banda es va mantindre. Es van fer també algunes actuacions conjuntes, com la de febrer del 1996, organitzada per Cáritas parroquial a benefici de la XXXVII Campaña contra el Hambre. L’Associació Rocafort Musical creava el 2003 una banda juvenil on els educands més joves aprenien ja a tocar en grup i s’iniciaven en el repertori.
La unificació i el naixement de L’Agrupació Musical de Rocafort
Al cap de pocs anys s’intensificaren els contactes entre les dues bandes, animades des de la corporació municipal. Certament el poble i l’ajuntament de Rocafort difícilment poden sostindre amb l’eficàcia requerida dues entitas musicals. El 27 de novembre del 2004 es va realitzar un simbòlic cercavila conjunt, tot i que cada societat va celebrar després la seua Festivitat de Santa Cecília de manera independet.
Finalment el 2006 l’Associació Rocafort Musical i la Unió Musical l’Antiga de Rocafort desapareixen per donar pas a una nova entitat, l’Agrupació Musical de Rocafort que rep el patrimoni (instruments, partitures, banderes i estendards, faristols i utillatge divers) d’ambdues societats. L’impuls musical de Rocafort, que havia caminat uns anys per dues vies paral·leles, s’unificava de nou. La primeria del segle XXI ha sigut temps de transformacions per les societats musicals. A la demanda sontinguda de formació pels xiquets, s’ha afegit una creixent presència d’alumnat adult. El nivell mitjà de coneixements ha pujat ja que un significatiu nombre dels joves músics continuen els seus estudis als conservatoris professionals. Ha sorgit amb força el fenòmen de les xarangues, grups de batucada i combos de jazz. S’han professionalitzat encara més les escoles de música. El patrocini i recolzament de les administracions públiques de vegades es queda curt. Comptat i debatut, un panorama cambiant al que ha tractat d’adaptar-se l’Agrupació Musical de Rocafort sense deixar de ser la banda del poble… la banda de Rocafort.
Una reflexió final: pasado, present i futur
Cal fer un balanç d’aquest quart de segle de música de banda? Pot ser no siga esta modesta publicació el lloc. Però si que volem fer cinc cèntims –algunes reflexions– per tal de facilitar-ne la tasca. Uns 200 músics, la majoria de Rocafort, han integrat de manera regular les bandes de Rocafort. Alguns d’ells s’han professionalizat al món de la música, fins i tot fora d’Espanya. Per les escoles de música hauran passat un número encara molt més elevat d’alumnes. No tots arriben a la banda: uns aprenen instruments que no hi toquen, com els de corda (llevat del violoncel) o el piano; altres decidixen no fer el pas a la banda. Però tots han rebut una formació musical que –estem segurs– els ha enriquit.
Les bandes de Rocafort han animat les festes del poble, han desfilat solemnes en Setmana Santa, Corpus Christi i Santa Bàrbera, han acompanyat els combregants, han protagonizat centenars de concerts, han proporcionat amb la seua música moments d’admiració i de plaer artístic als veïns. A més, les bandes han sigut una experiència vital plena de valors: aprendre a escoltar als altres, la importància del grup per damunt de les individualitats, disciplina i constància, amistat per damunt de les diferències d’edat o d’altre tipus. Les bandes han estat durant trenta anys un element vertebrador del nostre poble mitjançant l’art i el civisme. Jo ho deiem a la salutació que obri aquest fullet: la banda fa poble perquè som poble!
El que ara és i representa l’Agrupació Musical de Rocafort no hauria sigut possible sense la audàcia d’aquells que ara fa trenta anys van decidir que al nostre poble calia una societat musical, una escola de música i per tant una banda, sense el treball tenaç i desinteressat de tantes persones, sense el caliu del poble i els veïns.
A tots moltes gràcies!
Nota sobre el text
Aquest text ha estat extret íntegrament del fulletó «Quart de segle de música de banda a Rocafort», el qual va ser publicat el 2013 per commemorar els 25 anys de la nostra Agrupació. El meticulós treball de documentació dut a terme en el seu moment pels autors, Jorge Cruz i Omar Ruiz, resulta, no impossible però, difícilment superable actualment. Volem compartir aquest valuós treball a la web amb l’objectiu de fer-ho accessible als músics i aficionats de la història i l’evolució de la nostra Agrupació. El nostre agraïment a Jorge Cruz per facilitar-nos el contingut d´aquesta publicació.
> Llistat històric d’educands
Educands que formaren la banda de l’Associació Rocafort Musical el 1988-1989
- José María Aguilar Bueno, percussió
- Juan Andrés Aguilar Izquierdo, clarinet
- Manuel Albiñana Castaño, percussió
- Rosario Alonso Estellés, flauta
- M ª Victoria Aranda García, flauta
- María José Bartual Postigo, clarinet
- Inés Bornheim, flauta
- Antonio-Xavier Bosh Tormo, fiscorn
- Ana Cabello Ganuza, clarinet
- Antonio Coloma Marco, trombó
- Juan José Contreras Ortuño, percussió
- Pascual Fernández Alfonso, trompeta
- Enrique Fernández Suárez, saxòfon alt
- David Ferrando García, trompeta
- Rafael Ferrando García, saxòfon alt
- José Enrique Furió Casesnoves, trompeta
- Julián García Cebrián, percussió
- Mónica García Llácer, clarinet
- Rosa García Llácer , saxòfon tenor
- Dominik Hirt, trompeta
- Julian Hirt, trompa
- Hermann Huber, saxòfon alt
- David Jiménez López, clarinet
- Alejandro Llácer Barber , fiscorn
- Sara Marco Martínez, clarinet
- María Martín Sancho, clarinet
- Sonia Navas Costa, clarinet
- Carlos Pastor Marco, trombó
- Francisco Requena Arenas, percussió
- Sonia Romero Sanchis, clarinet
- Elisabeth Ruiz Cerezo, clarinet
- Mª Ángeles Ruiz Cerezo, flauta
- Francisco Sancho Ferrando, trombó
- Olga Sancho Guaita, clarinet
- Christoph Schwarz, trompeta
- Mª Teresa Soriano Pérez, saxòfon alt
Santa Cecília 1990
- María José Alonso Estellés, clarinet
- Róger Miralles Whitehead, clarinet
- Nuria Navas Costa, saxòfon alt
Santa Cecília 1991
- Marta Pecourt Gracia, clarinet
- Juan Luis Perales Obenich, clarinet
Santa Cecília 1992
- Neus Durà Garcia, flauta
- Marta Moya Luján, clarinet
- Raúl Nogués López, Trompeta
- Sergio Nogués López, Trompeta
- Carmen Sancho Guaita, saxòfon alt
- Mercedes Valverde Montañes, saxòfon alt
Santa Cecília 1993
- Francisco Aguilar Bueno, percussió
- Mª Amparo Baquero Romero, flauta
- Cristina Béjar Valero, flauta
- Marco Vivó Lozano, saxòfon alt
A partir de 1994, s’indica la banda a la que s’incorpora cada músic: Associació Rocafort Musical (ARM) o Unió Musical l’Antiga de Rocafort (UMA)
Santa Cecília 1994
- Julia Birnstein, saxòfon alt (UMA)
- Vicente Javier Díaz Esteve, clarinet (UMA)
- Laura Nogués López, requint (UMA)
- Alicia Úbeda Catalá, flauta (ARM)
Santa Cecília 1995
- Miguel A. Ballester Latorre, percussió (ARM)
- María Cabello Ganuza, flauta (ARM)
- Irene Fas Fita, oboé (ARM)
- Paloma Furió Soriano, oboé (UMA)
- Vicente García Barat, saxòfon alt (UMA)
- Ana Garrigues Núñez, flauta (ARM)
- Esther Balma Guinot Berrocal, trompeta (UMA)
- Marta Lara Cardo, flauta (UMA)
- Paula Martínez Cardo, flauta (UMA)
- Livia Navarro Ortega, clarinet (ARM)
- Ignacio Palacios Pérez, saxòfon alt (ARM)
Santa Cecília 1996
- Xavier Bargues Masegosa, trombó (ARM)
- Mª Lourdes Beltrán Pérez, clarinet (ARM)
- Fernando Coloma Marco, trombó (ARM)
- Mª Pilar Contreras Mora, clarinet (UMA)
- Carmen María Fernández Serrano, clarinet (UMA)
- María Marco Calderón, Abanderada (ARM)
- Francisco Rodríguez-Bronchú Ferrando, bombardí (UMA)
- Aina Sancho Guaita, trompa (UMA)
Santa Cecília 1997
- Aina Alfonso Huguet, clarinet (UMA)
- Gracia Bosch Tormo, saxòfon alt (ARM)
- Nacho Bosch Tormo, trompeta (ARM)
- José Vicente Collado Varea, clarinet (UMA)
- Cristina Costa Ariza, clarinet (UMA)
- Paloma Furió Soriano, oboé (ARM)
- Sandra Gamir Gimeno, flauta (ARM)
- Pilar García Alfonso, clarinet (UMA)
- Sandra García Cebrián, clarinet (UMA)
- Enrique Lázaro Gonzalvo, clarinet (ARM)
- Ana Belén López Sevilla, saxòfon tenor (UMA)
- Guillem Marco Martínez, percussió (ARM)
- Francisco Mora Marco, percussió (ARM)
- Marco Navarro Ortega Percussió (ARM)
- Paqui Pulido Gavira, clarinet (UMA)
- Gema Roig Ordóñez, clarinet (UMA)
- Andrés Sánchez Pérez, tuba (ARM)
- José Francisco Sebastián Alonso, percussió (UMA)
- Ramón Tortajada Tortajada, saxòfon alt (ARM)
- Lola Valverde Montañés, flauta (UMA)
Santa Cecília 1998
- Miguel Ángel Ahulló Martín, Abanderat (ARM)
- Armando Arjona Marco, clarinet (ARM)
- Vicente Bolinches Pastor, clarinet (ARM)
- Olga Gimeno Carot, saxòfon alt (ARM)
Santa Cecília 1999
- Nuria Aulló Coloma, clarinet (ARM)
- Begoña Doménech Marco, clarinet (ARM)
- Adrián García Osca, percussió (ARM)
- Sergio González Campo, trompa (ARM)
- Álvaro Lara Cardo, saxòfon tenor (UMA)
- Ana Mª Miralles Whitehead, clarinet (ARM)
- Carmen Ortiz Alcañiz, clarinet (ARM)
- Pablo Pérez Cabrera, saxòfon tenor (ARM)
Santa Cecília 2000
- Paloma Alonso Ebri, saxòfon alt (ARM)
- Raquel Fernández Caballer, flauta (ARM)
- Jorge Grau, percussió (UMA)
- Mª Luisa Manglano Sarrión, clarinet (ARM)
- Bárbara Martos Collado, saxòfon alt (UMA)
Santa Cecília 2001
- Víctor Alfonso Campiña, trompa (UMA)
- Emilio Beltrán Barat, trompeta (ARM)
- María Castro Toledo, clarinet (UMA)
- Mª Dolores Collado Tarazón, flauta (UMA)
- Encarna Collado Varea, clarinet (UMA)
- Laura Fenoll Malonda, oboé (ARM)
- Raquel Fuentes Estellés, flauta (ARM)
- Laura Linares Carsí, trompa (ARM)
- Arturo Martínez Bosch, trompeta (ARM)
- Víctor Pardo Bellver, percussió (ARM)
- Mireia Rausell Piquer, clarinet (ARM)
- Miguel Ángel Zaragoza, clarinet (ARM)
Santa Cecília 2002
- Raquel Ballestar Bargues, clarinet (ARM)
- Antonio Bosch Santamaría, bombardí (ARM)
- Alejandro de Frutos Capellán, percussió (ARM)
- Santiago García Marco, saxòfon alt (ARM)
- Luis Gimeno Martínez, bombardí (ARM)
- Miguel González Gavilán, clarinet (ARM)
- Rafael Llorens Company, trompeta (ARM)
- Juan Pérez de los Cobos Barreno, percussió (ARM)
- Álvaro Rebollar Ballestar, saxòfon alt (ARM)
- Alba Sebastiá Bosch, clarinet (ARM)
Santa Cecília 2003
- Juan Andrés Aguilar Izquierdo, director (ARM)
Santa Cecília 2004
- Anabel Benavent Prats, flauta (UMA)
- Juan Antonio Cañamero Palomo, trompeta (ARM)
- Sergio Ferris Alonso, percussió (ARM)
- Natalia Hernández Tosal, oboé (ARM)
- Carla Romero Cubero, clarinet (ARM)
Santa Cecília 2005
- Juan José Catalá Borrás, director (ARM)
- Vicente Gimeno Roncero, trombó (ARM)
A partir del 2006, tots els músics s’incorporen a l’Agrupació Musical de Rocafort, resultat de la fusió entre l’Associació Rocafort Musical i la Unió Musical l’Antiga de Rocafort.
Santa Cecília 2006
- Salvador Adelantado Calaforra, tuba
- Juan Cañamero Lluna, percussió
- Miguel Macián Clemente, saxòfon
- Carlos Rebollar Ballestar, percussió
Santa Cecília 2007
- Claudia Cañamero Ballestar, saxòfon alt
- Héctor Cervera Gabarda, trompeta
- Julia Cruz Carceller, trombó
- Marina García Gasent, clarinet
- Marta Pastor Bernabéu, clarinet
- Cristina Sebastiá Bosch, saxòfon alt
Santa Cecília 2008
- Jordi Albero Gamir, percussió
- Roberto Arjona Marco, percussió
- Andreu Bosch Morant, clarinet
- José Luis Cañamero Palomo, trompa
- Jaime Fernández Caballer, trompeta
- Carlos Gimeno Martínez, bombardí
- Jorge Ramírez Tamarit, trombó
- Andrea Moya Poveda, flauta
- Nuria Poveda Vicent, flauta
- Jennifer Quiñonero Ruíz, clarinet
- Carolina Valls Ayuso, flauta
Santa Cecília 2009
- Mª Carmen Ballestar Martínez, oboé
- Lucia Márquez Thibaut, clarinet
- Gonzalo Muñoz Juan, trompeta
- Ferrán Ruíz Carrera, trombó
- Alba Rubio Cano, oboè
- Andrea Sánchez Villena, clarinet
- Diego Senent Balanzá, percussió
- Carmen Vicen Gallego, flauta
Santa Cecília 2010
- Lucas Abarca Cañizares, percussió
- Sonia Ballestar Bargues, flauta
- Jorge Medina Sáez, percussió
- Ferrán Verdú Pons, trombó
- Mireia Ynat Pla, flauta
Santa Cecília 2011
- Alicia Ballestar Martínez, clarinet
- Ángel Contreras García, trompeta
- José Antonio Fernández Sáez, trompa
- Rubén Lozano Albentosa, tuba
- Esther Pastor Tomás, violoncel
- Ana Senent Balanzá, clarinet
Santa Cecília 2012
- Daniel Benajes Callaghan, saxòfon tenor
- Santiago Bonanad Hurtado, clarinet
Santa Cecília 2013
- Silvia Albiol Marí, violoncel
- Marta Cañamero Lluna, flauta
- Ramón Cases Ruiz, clarinet baix
- Santiago García Torrado, bombardí
- Guillem Martínez Bracho, trompa
- Joaquín Quiñonero López, trompeta
- Andreu Rueda Rausell, trombó
- Mª José Vicent López, oboè
Santa Cecília 2014
- Andrés Sánchez Pérez, bombardí
- Manolo Tendero Moyano, bombardí
- Ana Gómez Moreno, saxòfon
- Silvia Márquez Thibaut, saxòfon
- Lucía Ponce Salmerón, clarinet
- Alba Salvador Archiles, flauta
- Nuria Merenciano López, clarinet
Santa Cecília 2015
- Irle Merenciano Pérez, flauta
- Vanessa Quiñonero Ruiz, saxòfon
- Nabila Cava Zamorano, saxòfon
- Alex Olias Faba, contrabaix
Santa Cecília 2016
- Joan Carot García, percusió
- Albert Tendero Marco, saxòfon
- Marc Pons Puertes, oboè
- Marcos Bonanad Hurtado, trombó
- Héctor Bosch Morant, percusió
Santa Cecília 2017
- Anna Pons Frigols, clarinet
- Manuel Ibáñez Ugarte, percusió
- Martí Martínez Bracho, trompa
- Alex Baxauli Cano, prercusió
- Carlos de Manuel Vicente
- Carolina Fernández Corella
Santa Cecília 2018
- Violeta Brizuela Martínez (clarinet)
- Miquel Just Pellicer (clarinet)
- Marta Chinchilla Pons (clarinet)
- Juan Sánchez Rausell (clarinet)
- Delia Bernard Moliner (clarinet)
Santa Cecília 2019
- Mariano Poveda Roda (fagot)
- María Ibáñez Ugarte (trompa)
- Isabel Torres Durá (bombardi)
- Mar Sanchis López (clarinet)
- Arantxa Quiñonero Noguero (clarinet)
- Pau Pons Puertes (percusió)
- Jorge Baños Parra (trompeta)
Santa Cecília 2020
Cap incorporació.
Santa Cecília 2021
- Marisa Ballester Escudero (oboè)
- Sergio Olías Faba (trompa)
- Vega Ramón-Baviera Fraguas (trompeta)
- José Tejero Cuartero (saxòfon)
- María Soriano Verdú (oboè)
- Hugo Yagüe Lladró (trombó de vares)
- Candela Blanco Galindo (clarinet)
- Álex Sepúlveda Prieto (percusió)
- Amelia Carot Martínez (saxòfon)
Santa Cecília 2022
- Indira Albuixech Trapero (flauta)
- Guzmán Granero Hurtado (percusió)
- Pilar García Alfonso (clarinet)
Santa Cecília 2023
- Martín Soriano Verdú (clarinet)
> Llistat històric de presidents
Presidents de l’Associació Rocafort Musical
- 1983 Alejandro Llácer Marco
- 1991 Rafael Ferrando Marco
- 1992 Francisco Sancho Ferrando
- 1994 Bernardí Palacios Guardiola
- 1998 Vicente Martín Ahulló
- 2003 Julio Lázaro López
- 2004 Antonio Bosch Santamaría
- 2005 Senent Doménech Diago (Vicepresident)
- 2006 Monserrat Marco Villar
- 2006 Armando Arjona Chueca
Presidents de la Unió Musical l’Antiga de Rocafort
- 1994 Carlos Pastor Marco
- 1994 José María Lara Torres
- 1999 Alejandro Llácer Marco
- 2004 – 2006 José Emilio Guinot
Presidents de l’Agrupació Musical de Rocafort
- 2006 Armando Arjona Chueca
- 2014 Jorge Cruz Orozco
- 2018 María José Vicent López
- 2021 Esther Carrera Bergua
- 2023 Carmen Hurtado Mondéjar
> Llistat històric de directors
Associació Rocafort Musical
- 1990 José Alonso Rodríguez
- 1994 Pilar Suárez Guaita
- 1996 José Carbonell Vázquez
- 2000 Jaume Doménech Granell
- 2000 Juan Francisco Ballesteros Serrano (director convidat)
- 2002 Manuel Morales Martínez
- 2003 Juan Andrés Aguilar Izquierdo
- 2004 Alberto José Sanz García
- 2004 Juan José Catalá Borrás
Unió Musical l’Antiga de Rocafort
- 1994 – 2006 José Alonso Rodríguez
Agrupació Musical de Rocafort
- 2006 Juan José Catalá Borrás
Banda Juvenil de l’Associació Rocafort Musical
- 2003 – 2006 Antoni-Xavier Bosch Tormo
Banda Juvenil de l’Agrupació Musical de Rocafort
- 2006 Antoni-Xavier Bosch Tormo
- 2007 Juan José Catalá Borrás
- 2018 Santiago García Marco
Senior Band de l’Agrupació Musical de Rocafort
- 2011 Santiago García Marco
- 2023 Fran Planells Ruiz
> Llistat històric de Muses
Muses de l’Associació Rocafort Musical
- 1990 – 1991 Mª José García Sancho
- 1991 – 1992 Mª Amparo Sancho Ferrando
- 1992 – 1993 Mª Pilar Carsí Alonso
- 1993 – 1994 Mari Filo Calderón Rosa
- 1994 – 1995 Amparo Ebri Martínez
- 1995 – 1996 Consuelo Reig Guadalupe
- 1996 – 1997 Amparo Gonzalvo Huguet
- 1997 – 1998 Mª Luisa Marco Sancho
- 1998 – 1999 Mª Carmen Marco García
- 1999 – 2000 Concha Fort Martínez
- 2000 – 2001 Mercedes Caballer Fernández
- 2001 – 2002 Celia Malonda Palomares
- 2002 – 2003 Montserrat Marcos Villar
- 2003 – 2004 Carmen Izquierdo Blasco
- 2004 – 2005 Toñi de Álvaro Cabo
- 2005 – 2006 Montserrat Marco Villar
Muses de la Unión Musical l’Antiga de Rocafort
- 1994 – 1995 Mª Ángeles Cuevas de Orts
- 1995 – 1996 Mª Ángeles Casar García i Dolores García Pérez
- 1996 – 1997 Matilde Martínez García
- 1997 – 1998 Vicenta Huguet Sancho
- 1998 – 1999 Mª Dolores Silvestre Zamora
- 1999 – 2000 Pilar Campiña Castilla
- 2000 – 2001 Mari Carmen García Calvo
- 2001 – 2002 Mariam Baquero Romero
- 2002 – 2003 Mª Carmen Guaita Lapuente
- 2003 – 2004 Mª Teresa Prats Hernández
- 2004 – 2005 Mª Ángeles López Marco
- 2005 – 2006 Encarna Varea Varea
Muses de l’Agrupació Musical de Rocafort
- 2006 – 2007 Carmen Serrano Antonelo
- 2007 – 2008 Mercedes Doménech Diago
- 2008 – 2009 Mª José Vicent López
- 2009 – 2010 Carmen Sáez Borrás
- 2010 – 2011 Andrea Moya Poveda
- 2011 – 2012 Julia Cruz Carceller
- 2012 – 2013 Aina Sancho Guaita
- 2013 – 2014 Jennifer Quiñonero Ruiz
> Llistat històric d’abanderats
Abanderats de l’Associació Rocafort Musical
- 1989 José Jiménez Duque
- 1996 María Marco Calderón
- 1998 Miguel Ángel Ahulló Martín
- 2000 Manolo García Company
- 2005 Fernando Medina Doménech
Abanderats de la Unió Musical l’Antiga de Rocafort
- 1994 Carmen Cola Bost, madrina de la bandera
- 1995 Francisco Roig Silvestre
- 1999 Francisco García Balmont
Abanderats de l’Agrupació Musical de Rocafort
- 2006 Francisco García Balmont